Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πτεροφάλαινα, το μεγαλύτερο θηλαστικό στην Ελλάδα

Είχαμε μιλήσει και σε παλιότερο άρθρο για τα μεγάλα θηλαστικά που ζουν στις Ελληνικές θάλασσες και μάλιστα είχαμε αναφερθεί και εκτενέστερα για ένα από αυτά το Ζιφιό.
Μάλιστα τελευταία καταγράφηκαν δύο ακόμα είδη στο Ιόνιο, ένα κοπάδι Όρκες (Orcinus orca) και δύο κατάμαυρες Ψευδόρκες (Pseudorca crassidens).

Ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά που κυκλοφορούν στα πελάγη μας και το δεύτερο σε μέγεθος στο κόσμο, είναι η Πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus).


Ο Αριστοτέλης στο «Περί ζώων ιστορίας» περιγράφει πολύ καλά τη φάλαινα και τα άλλα κήτη. Μάλιστα 2.000 χρόνια πριν από τον Αριστοτέλη, 4.000 χρόνια από σήμερα, οι κάτοικοι της Κρήτης είχαν συμπεριλάβει στο «ιερογλυφικό» σύστημα γραφής τους την εικόνα μιας φάλαινας, έχει τον αριθμό 120 στον κατάλογο της κρητικής ιερογλυφικής γραφής που δημιούργησε ο Έβανς.

Η πτεροφάλαινα έχει μήκος 18-24 μέτρων και βάρος μέχρι και 80 τόνους, είναι πιο σκουρόχρωμη από την γαλάζια φάλαινα, ενώ το κάτω μέρος της είναι λευκό. Έχει ένα πτερύγιο στη πλάτη μήκους 60 περίπου εκατοστών. Όταν ξεφυσάει σχηματίζει ένα κάθετο πίδακα 6 μέτρων.

Είναι το κήτος που κυνηγούν ακόμα και σήμερα σε μεγάλη κλίμακα, τα Ιαπωνικά κυρίως αλιευτικά τη βρίσκουν στο νότιο Ειρηνικό κοντά στην Ανταρκτική και σκοτώνουν κάθε χρόνο 25.000 πτεροφάλαινες. Στην Ευρώπη βρίσκεται κυρίως στον Ατλαντικό και στην Μεσόγειο, αφού όπως είπαμε κυκλοφορεί συχνά στο Ιόνιο, το Αιγαίο και το Λυβικό πέλαγος στη προσπάθεια της να βρει τροφή. Στη Μεσόγειο υπολογίζεται πως έχουν απομείνει 2.000 άτομα.

Πτεροφάλαινα έχει ξεβραστεί στο νησάκι Καστός δύο φορές τα τελευταία 100 χρόνια, μια φορά μέσα στο λιμάνι του Αργοστολίου την δεκαετία του ’50 και τον Μάιο του 2008 ένα νεαρό ζώο περίπου 15 μέτρων στην Σάμη Κεφαλληνίας που ζύγιζε 17 τόνους.


Πηγή : Archipelagos-greece

Πηγή 2 Cretan beaches


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…