20 Ιουν 2010

Μια χορτάτη μέρα στην Κωνσταντινούπολη -1

Το πρωινό στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, ξεκίνησε διαβάζοντας το πρόγραμμα που είχα κάνει για τις επόμενες 3 ημέρες. Δεν ήθελα να πάω αυτό το τριήμερο σε γνωστά και χιλιοειπωμένα μουσεία, εκκλησίες κλπ. Επίσης, ήθελα να φάω, να φάω καλά.

Είχα αποφασίσει να μην ξοδέψω πολλά για τις μετακινήσεις μου. Ξεκίνησα λοιπόν από την πλατεία Ταξίμ(Taksim Meydani) προς Εμίνονου(Eminonu) με λεωφορείο. Είχα πάρει νωρίτερα το γνωστό ηλεκτρονικό εισιτήριο διαρκείας AKBIL.

Το παρακάτω πρόγραμμα μπορεί να θεωρηθεί καλή πρόταση για "εκδρομή" αν πάτε ταξίδι στην Τουρκία.

Μέρα 1η: "Κρουαζιέρα" στο Βόσπορο, φημισμένο μπουρέκι στο Σαρίγιερ, τσάι στο Εμίργκιαν, ψαρόσουπα στο Γενίκιοϊ. Βόλτα και γλυκό στο Πέρα και φαγητό στο Χατζίμπαμπα



Πήγα στην Bogaz Iskelesi κατά τις 10 πμ για να πάρω το πλοίο της γραμμής της IDO για μια "κρουαζιέρα". Το πλοίο ξεκινά στις 10:35 από Εμίνονου και κάνει την εξαιρετικής εμπειρίας διαδρομή Μπεσίκτας, Κάνλιτζα, Γενίκιοϊ, Σαρίγιερ, Ρούμελι Καβαγί και φθάνει στις 12:05 στο Αναντολού Καβαγί. Αυτό που κάνει είναι ζικ ζακ στις 2 όχθες του Βοσπόρου.

Bogaz Iskelesi


Bogaz



Στο πλοίο δεν χορταίνει κανείς να τρέχει από εδώ κι από εκεί για να θαυμάσει τον Βόσπορο, τα εναπομείναντα αρχοντικά γιαλί, τις δυο όχθες που θα πλησιάσουν κάποια στιγμή πολύ κλπ. Έφαγα το φημισμένο Κάνλιτζα Γιογουρντού(γιαούρτι) μια που το πούλαγε κάποιος στο βαπόρι φωνάζοντας συνέχεια. Ήπια και ελμά τσάι(ζεστό "τσάι" μήλου).

Κατέβηκα στο Σαρίγιερ και κατευθύνθηκα προς το τζαμί. Εκεί δίπλα βρίσκεται το φημισμένο Meshur Σαρίγιερ Μπορεκτσισί(οι γνωστές μας μπουγάτσες). Εξαιρετικό το kiymali borek(με κιμά). Ο τόπος στο Σαρίγιερ είναι γεμάτος με Sariyer Borekcisi. Εσείς θέλετε το Meshur Sariyer Borekcisi.

Meshur Sariyer Borekcisi


Sariyer Borekcisi

Αφού έφαγα 2 μερίδες, πίνοντας και ayran(σαν ξυνόγαλα με αλάτι) πήρα το λεωφορείο από κοντινή στάση για Taksim και κατέβηκα στο Emirgan, στην παραλία του Βοσπόρου. Βρήκα την καφετέρια που είναι κάτω από το περίφημο πλάτανο(facebook):

Emirgan

Κάτω λοιπόν από ψηλά δένδρα η καφετέρια, μπροστά μου πιάτο ο Βόσπορος. Ήπια τσάι ντεμλίδικο. Το μπουρέκι σας από το Σαρίγιερ μπορείτε να το φέρετε εδώ για να το φάτε σε πιο όμορφο περιβάλλον. Εδώ μπορείτε να φάτε και χειροποίητο παγωτό Μάρας(Maras Dondurmasi), είναι ένας τύπος όρθιος που το φτιάχνει, ανακατεύοντας το ώρες. Επίσης το παγωτο μπορείτε να το παραγγείλετε να σας το βάλουν μέσα σε Κιαγίτ Χελβά(σαν τη χαλβαδόπιτα Σύρου). Αν...πεινάσετε δοκιμάστε το Kumpir, ζεστή πατάτα με γέμιση ότι θέλετε.

Αφού λοιπόν πέρασε η ώρα, σηκώθηκα πέρασα απέναντι απο την παραλιακή και έκανα μια βόλτα χαζέβοντας τα καράβια που περνάγανε αδιάκοπα και τους "ψαράδες" στην παραλία. Για το μεσημεριανό, πήρα το λεωφορείο πάλι για Ταξίμ και κατέβηκα Γενίκιοϊ. Έψαξα για το Sandal Balik Evi(ή Sandal Balik Restaurant).

yenikoy-sandal-balik restaurant


Sandal Restaurant, Yenikoy

Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσουν τα ψάρια. Όταν με πήγανε όμως για πρώτη φορά στο Sandal κι ήπια την ψαρόσουπα τους, ναι την ήπια όλη, άλλαξα γνώμη. Το Sandal είναι κάτι σαν ψαροταβέρνα χωρίς αλκοόλ. Όπως σε αρκετά εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη(και σε όλη την Τουρκία) δεν σερβίρουν ποτά. Ήπια λοιπόν ψαρόσουπα και έφαγα τηγανιτό γαύρο. Η ατραξιόν του μαγαζιού είναι ότι μερικοί εργαζόμενοι είναι ντυμένοι ναύτες. Μικρό μαγαζί, καλές τιμές και εξυπηρέτηση.

Αν πράγματι δεν ήθελα ψάρι, θα συνέχιζα με το λεωφορείο ως το Ταξίμ και θα πήγαινα στο σπουδαίο εστιατόριο Bursa Kebapcisi(Μπούρσα Κεμαπτισί) στο γνωστό Ιστικλάλ τζαντεσί(Πέρα) για να φάω αληθινό Ισκεντέρ Κεμπάπ. Η Κωνσταντινούππλη έχει γεμίσει μαγαζιά που πουλάνε δήθεν Ισκεντέρ και δήθεν γιαουρτλού. Το Bursa Kebapcisi είναι ένα από τα σίγουρα μέρη που θα το ευχαριστηθείτε, και ναι προσθέτει και φρέσκο βούτηρο που μοσχοβολάει.

Iskender Kebap


Αφού φάτε 1,5 μερίδα(ναι δίνουν και μισές) Ισκεντέρ Κεμπαπ κάντε μια βόλτα στο Ιστικλάλ που είναι γεμάτο με μαγαζιά και κόσμο. Μαγαζιά με cd πουλάνε και βιβλία. Υπάρχουν στα διάφορα σοκάκια και ταβέρνες με μουσική ή χωρίς. Θα πρέπει να ρωτάτε αν σερβίρουν αλκοόλ. Α, μην ξεχάσετε να [περάσετε από το πιο σπουδαίο ζαχαροπλαστείο στην Κωνσταντινούπολη, το Saray. Φάτε από μια μεγάλη γκάμα γλυκών(θα καθήσετε εκεί). Προτείνω Ταβούκ Γκιοχσού Καζάν ντιμπί και ασουρέ. Το πρώτο Δεν μοιάζει με τα ψευτο καζάν ντιμπί που ίσως έχετε δοκιμάσει.

Kazandibi



Asure


Ξεκουράστηκα για μερικές ώρες και ξεκίνησα με φίλους για τη βραδινή εξόρμηση στην Κωνσταντινούπολη και φαγητό στο Hacibaba(Χατζίμπαμπά). Νοσταλγικό εστιατόριο στο Πέρα(Beyoglu) από το 1921. Πολλά πιάτα από τη Οθωμανική Κουζίνα. Να και το μενού σε pdf.

8 σχόλια:

  1. Τι μας κάνεις τώρα ρε φίλε...τι μας κάνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτα τα οριτζιναλ φαγητά και γλυκά με προβλημάτισαν λίγο. Δλδ ότι έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα είναι τελικά μαιμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @nsc :) είδες;

    @mikrasiatis αν ακούστηκε σαν γενίκευση, όχι. Αλλά πολλές φορές τρώγοντας κάτι που έχει το ίδιο όνομα διαπιστώνω ότι το μόνο κοινό με το ορίτζιναλ είναι το όνομα. Αυτό, όπως γράφω στο άρθρο συμβαίνει και στην Τουρκία τη σημερινή. Διάφοροι αεριτζήδες ονομάζουν Ισκεντέρ κεμπαπ(ή γιαουρτλού) κάτι που ΔΕΝ είναι. Μέχρι, έτυχα, αντί πιττα να βάζουν κομμάτια σάντουιτς. Στην Ελλάδα έτυχα σκόρδο σε γιαουρτλού και κάτι τεράστια κομμάτια πίττας όλα βουτηγμένα σε μεγάλη ποσότητα γιαουρτιού. Αυτό δεν είναι γιαουρτλού είναι κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φχαριστούμε πολύ για τα tips!
    πετάμε αύρια για Πόλη και θα μας χρειαστούν...
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @soul αα πολύ ωραία. Καλό ταξίδι! Προσοχή και στα φανάρια δεν πολύ τα υπολογίζουν(ελπίζω να βελτιώθηκε η κατάσταση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή