17 Μαρ 2011

Τα δάση της Κωνσταντινούπολης

Περίπου 540000 εκτάρια του σημερινού νομού της Πόλης αποτελείται από δασικές εκτάσεις. Ο βορράς είναι γεμάτος δάση. Το ποιο μεγάλο και γνωστό είναι το Δάσος Βελιγραδίου.  Από τα δάση του βορρά αντλεί μεγάλο μέρος της ανάγκης της για νερό η Κωνσταντινούπολη(Terkos, Büyük Çekmece κλπ). Αν εξεταστεί η βιοποικιλότητα του Δάσους του Βελιγραδίου, βλέπουμε συνολικά 402 είδη φυτών και πάνω από 210 είδη ζώων.

Είναι γνωστές οι ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον και στις πηγές νερού με την κατασκευή της 2ης γέφυρας.  Με το κτίσιμο της β γέφυρας οι 2 περιοχές με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή έκρηξη στην Πόλη ήταν αυτές δίπλα στα δυο πόδια της γέφυρας.Τα αυθαίρετα που κτίστηκαν από πολίτες αποτέλεσαν μεγάλο πρόβλημα.

Άρα, οι ίδιες οι ζημιές κατά το κτίσιμο της τρίτης γέφυρας στα δάση και τον ορίζοντα νερού θα "συμπληρωθούν" με την ροή και εγκατάσταση μεγάλου πληθυσμού(εκπληκτικό περιβάλλον, νερό, δρόμοι και γέφυρα είναι μαγνήτες).

Το Δάσος του Βελιγραδίου


Το Δάσος του Βελιγραδίου στην περιοχή Sariyer στην Ευρωπαϊκή πλευρά, είναι τα πνευμόνια της Πόλης και έχει επιφάνεια 5500 εκτάρια. Το υψηλότερο σημείο είναι στα 230μ. Περιέχει 7 ταμιευτήρες νερού που έχουν και ιστορική αξία. Έχουν φτιαχτεί και λειτουργούν από το 1620-1839. Τα δένδρα είναι βαλανιδιά, καστανιά, καρπίνος, οξυά. Δείτε τα στο χάρτη. Πιάστε το χάρτη με το ποντίκι και μετακινείστε(έτσι κλείνετε και το ενοχλητικό μπαλονάκι). Με +, - εστιάζετε κοντά ή μακρυά.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Δάσος Βελιγραδίου


Topuzlu bent

Το 1521 σκλάβοι από την Σερβία "μεταφέρθηκαν" στην περιοχή όπου φτιάξανε το χωριό Βελιγράδι. Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές φωτογραφίες για το δάσος Βελιγραδίου. Η είσοδος, στα μέρη που επιτρέπεται, είναι με εισιτήριο.

Δάσος Aydos


Στην Ασιατική πλευρά της Πόλης, Νότια, ένας πνεύμονας πρασίνου είναι το δάσος Aydos. Είναι στην περιοχή Kartal. Φαίνεται αν μετακινήσετε τον χάρτη. Κι εδώ εισιτήριο.

Δάσος Sevgililer(ερωτευμένων)


Μια συνέχεια του δάσους Βελιγραδίου. Δείτε το στο χάρτη. Άλλα δάση:


Γράψαμε ένα άρθρο όπου έχουμε τρέιλερ 7 λεπτών για ένα νέο ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες τρίτης γέφυρας στην Κωνσταντινούπολη.

Site Belgrad Ormani:
http://www.belgradormani.com/
φωτογραφίες:
http://www.flickr.com/photos/10737910@N05/2802549460
http://www.flickr.com/photos/80086859@N00/429897066/


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου