31 Μαΐ 2012

Το επιβλητικό μοναστήρι Αλαχάν και η επίσκεψη του Πατριάρχη

Το μοναστηριακό συγκρότημα του Αλαχάν, ιδρυμένο από τον Τάραση τον πρεσβύτερο τον 5ο αιώνα, βρίσκεται στα βουνά του Ταύρου Ισαυρίας, στη νότια Μικρά Ασία κοντά στο Mut Μερσίνης μεταξύ Karaman και Σελεύκειας σε υψόμετρο 1250 μ. Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι είναι σχεδόν πάντα ανοιχτός και η διαδρομή 10 λεπτά περίπου αν και ανηφορική.





Το αρχικό μοναστήρι συμπεραίνεται ότι κτίστηκε στην εποχή του Αγίου Παύλου κατά τη διάδοση του Χριστιανισμού το 41 ΜΧ. Αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού κτίστηκε το μοναστηριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει την Ανατολική Εκκλησία(καλοδιατηρημένη σχετικά), την Δυτική Εκκλησία, το βαπτιστήριο, διάδρομο με κολώνες που διασχίζει το συγκρότημα, τα «απαντητήρια»(μάλλον ξενώνας, που προοριζόταν αποκλειστικά για τους επισκέπτες της μονής), τα κελιά των μοναχών, σπηλιές, μνήματα κλπ.

Από τις 12 επιγραφές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών μεταξύ των ετών 1955-1972 παίρνουμε τις ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το μοναστήρι και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτό.





Το συγκρότημα μπορεί να χρηματοδοτηθηκε από τον αυτοκράτορα Ζήνωνα (474-491), ο οποίος ήταν από την περιοχή. Τα κτίρια που εκτείνεται κατά μήκος της πλευράς του βουνού και καλύπτει μια έκταση 30x200 μέτρα.

Την εποχή που πιθανότατα ιδρύθηκε το μοναστήρι, ζούσαν στην Καππαδοκία οι πατέρες της εκκλησίας, Μέγας Βασιλείος και Γρηγορίος ο Ναζιανζηνός (Θεολόγος), δεν αποκλείεται μάλιστα να συνέβαλαν στη δημιουργία του.





Βίντεο μοναστηριού Alahan,καλό, αν και με εντελώς ακατάλληλη μουσική :) :





Από τις 25/02/2000 το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας έχει καταθέσει αίτημα για συμπερίληψη του μοναστηριού Αλάχαν ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην UNESCO.

Την εποχή της εξάπλωσης των Αράβων, τον 7ο αιώνα, πιστεύεται ότι "έχασε την παλιά αίγλη" του αν και λειτουργούσε το 17ο αιώνα.

Χάρτης περιοχής:



View Larger Map


Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μοναστήρι Αλάχαν στις 28/5/2012


Ο κ. Βαρθολομαίος, προσευχήθηκε στην Μονή Αλάχαν όπου συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριού της Μουτ όπου και ενημερώθηκε από τη υπεύθυνο της εταιρίας που ανέλαβε το έργο.

Στο Μουτ έφθασε από το Καραμάν μετά το ταξείδι στην Καππαδοκία.

"Είναι Ικανοποιητικό γεγονός η διατήρηση αυτού του τόπου. Εδώ βρίσκουμε τις ρίζες μας. Αν το μέρος προβληθεί θα μπει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς" δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου