4 Αυγ 2009

Καστός

Το νησάκι Καστός βρίσκεται απέναντι απο τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας δίπλα από το νησί Κάλαμος. Από το Μύτικα μπορεί να πάρει ο ταξιδιώτης καΐκι και να περάσει στην Καστό.

Διοικητικά ανήκει στο νομό Λευκάδας, έχει έκταση 6 τ.χιλ. και οι 120 κάτοικοι του μένουν όλοι στο μοναδικό οικισμό του νησιού. H Καστός μαζί με τον Κάλαμο και το Μεγανήσι είναι τα μόνα κατοικημένα νησιά μεταξύ της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας, τα δύο πρώτα συνδέονται ακτοπλοϊκώς με το Μύτικα.

Το νησί είναι μακρόστενο έχει μια σειρά λόφων που ψηλώνουν προς το βορά και φτάνει τα 160 μέτρα στο βόρειο άκρο, δυτικά προς τη Λευκάδα οι ακτές είναι απόκρημνες ενώ απο τη μεριά της Στερεάς Ελλάδας έχει όμορφες παραλίες και ένα γραφικό όρμο το μοναδικό φυσικό λιμάνι του νησιού.

Το χωριό του Καστού είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι του. Τα σπίτια είναι όλα ομοιόμορφα πέτρινα διώροφα με κόκκινα κεραμίδια και είναι περιτριγυρισμένα από ελιές. Στο νησί δεν υπάρχουν δρόμοι και αυτοκίνητα.
Βόρεια από το λιμάνι του Καστού, στον Άγιο Αιμιλιανό, υπάρχει μια μικρή σπηλιά, η Φωκότρυπα, με 30 μέτρα περίπου βάθος και λίγη αμμουδιά στο εσωτερικό της.


Πηγή και φωτο

Σχετικά άρθρα
Μεγανήσι
Κάλαμος, ένα βουνό ξεφυτρώνει από το Ιόνιο πέλαγος
Τσιρίγο
Μικρές Κυκλάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου