Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ημερίδα: "Το να είσαι ο άλλος-ο διαφορετικός-στην Τουρκία"

Πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο  "Το να είσαι ο άλλος-ο διαφορετικός-στην Τουρκία" πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στην ημερίδα συζητήθηκε το ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Erkam Tufan Aytav με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτήτων, των Αλεβιτών, των ROM και μιας μαντηλοφορούσας εκπροσώπου.

Στο πάνελ, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι παρά μιας ανοχής στη διαφορετικότητα καλύτερο θα ήταν η Τουρκική κοινωνία να αποδεχθεί τους ανθρώπους των μειονοτήτων αλλά και αυτούς με διαφορετική άποψη,συνειδητά.

Στην ημερίδα υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να αλλάξει ουσιαστικά πρώτα η νοοτροπία του κόσμου πριν κάποια αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας.

"Την Ελληνική ομογένεια εκπροσώπησε" ο Γιώργος Στεφανόπουλος, κοσμήτορας του τμήματος μηχανικών του πανεπιστημίου Ισίκ(Işık) της Πόλης. Ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, ότι "στην εποχή των Οθωμανών δεν υπήρχε διάκριση, υπήρχε το (παιδο)μάζωμα(devşirme). Αυτό άλλαξε στην εποχή του Ittihat ve Terakki(ρεφορμιστές Νεότουρκοι και το Κομιτάτο Ένωση και Πρόοδος). Στην Ανατολία άρχισαν διακρίσεις με βάση τη θρησκεία. Το κράτος άρχισε να μας θεωρεί εχθρούς. Υπήρξαν λεηλασίες καταστημάτων. Ανοίχτηκαν τάφοι. Αυτό ήταν μια πολιτική του κράτους ουσιαστικά. Όλα γίνανε για τη δημιουργία έθνους-κράτους.Διαβάστε και ένα βιβλίο-έρευνα με παρόμοια θεματολογία που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα:


Πολιτισμός και διαφορετικότητα: Εμείς και οι άλλοι . -Δ. Γ. Μαγριπλής (επιμ.)
Πηγές στα Τουρκικά


Διαβάστε επίσης
για τις Πληγές του Φθινοπώρου όπου λέμε για την Ντιλέκ Γκιουβέν, για έθνος κράτος, Σεπτεμβριανά

Πολύ ενδιαφέρουσα Συνέντευξη του συγγραφέα για το βιβλίο(στα τούρκικα) όπου λέει αρχικά ότι υπήρξε η πολιτική του "ιδανικού πολίτη" από το κράτος, και ουσιαστικά 95% των πολιτών μείναν έξω από αυτόν τον προσδιορισμό("έμειναν έξω από την παρένθεση" κλέει ο Erkam Tufan Aytav).Αν δεν το βλέπετε δείτε εδώ
licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…