Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Βλάγκα και τα Ψωμαθιά

Απο παιδάκι άκουγα απο τους γονεις και τους παππούδες μου για το πόσο καλά πέρασαν τη μια ή την άλλη φορά στη Βλάγκα (Yenikapı ) και στα Ψωμαθιά (Koca Mustafa Pașa).
Η Βλάγκα που Τουρκικά την αποκαλούσαν "Λιάγκα" είναι δίπλα από το Κοντοσκάλι  βρίσκεται το  Yenikapi το λιμάνι του Θεοδοσίου και ακολουθούν τα Ψωμαθιά - "Γιεντί κουλέ".

Οι γονείς μου απο ότι μου είχαν διηγηθεί ξεκινούσαν με τα πόδια από το Κοντοσκάλι (Κουμκαπι), έπαιρναν μαζί τους φίλους που ζούσαν στη Βλάγκα και κατέληγαν στα Ψωμαθιά που είχε  ωραίες ταβέρνες για μεζέδες και ψάρια.

Στα Ψωμαθιά υπήρχε η ομώνυμη πύλη στα θαλάσσια τείχη της Προποντίδας που σήμερα οι Τούρκοι τη λένε  Koca Mustafa Pașa.Θεοδοσιανά τείχη.


Λίγες ημέρες μετά την πανήγυρη του Ναού των Αγίων Θεοδώρων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε να βρεθεί και να συμπροσευχηθεί με τους χριστιανούς που διαμένουν στα όρια της Κοινότητας της Βλάγκας, που είναι μια απο τις μεγαλύτερες που έχουν απομείνει μετά τα Ταταύλα(Kurtulus).
Στη Βλάγκα λειτουργεί Ομογενειακό Σχολείο της Κοινότητας καθώς και  Φιλοπτώχο Αδελφότητα της Κοινότητας Βλάγκας με πρόεδρο την Έρση Αμπατζή.

Υπήρχε κι ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου που οι δυο τελευταίοι σουλτάνοι τον ανακαίνισαν και έφτιαξαν και νέο καμπαναριό, μάλιστα όμως στα Σεπτεμβριανά έγινε στάχτη.   Έξω από την πύλη των Ροδίων, στην παραλία, υπήρχε αγίασμα του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, που ωστόσο χάθηκε με τη διάνοιξη της παραλιακής λεωφόρου.Σε πατριαρχική απογραφή του 1949 καταγράφονται σε Ψωμαθιά - Γιεντί Κουλέ, 60 οικογένειες στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά, 71 στου Αγίου Μηνά, 57 στου Αγίου Νικολάου, 35 στης Θείας Αναλήψεως και 354 στου Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο σχολείο φοιτούσαν 220 παιδιά.

Το Δεκέμβριο όμως του 1975 μετα τα γεγονότα στη Κύπρο που ανάγκασαν και τη δική μου οικογένεια να φύγει,  η ενορία του Αγίου Νικολάου αριθμούσε περίπου 15 οικογένειες, του Αγίου Μηνά 25, του Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά 10 και της Ανάληψης 12, με τις περισσότερες οικογένειες να είναι «μονομελείς και κατά πλειοψηφία γέροντες.


Yedikule Kapisi (η πύλη του Γιεντί κουλέ)

Ιστορία:


Από τα Ψαμαθιά περνούσε ο κεντρικός δρόμος της τειχισμένης πόλης, η βυζαντινή Μέση οδός. Η περιοχή διέθετε «ειδυλλιακούς κήπους» και «χλοερά περιβόλια», αποτελώντας «ευχάριστον αντίθεσιν προς τα λοιπά άθλια μέρη της πτωχής Κωνσταντινουπόλεως».  Στην περιοχή υπήρχαν και πάμπολλα καπηλειά, όπου «οι παπάδες μεθοκοπούσαν μέρα-νύχτα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Ιερεμίας Κιομουρτζιάν (Αρμένης περιηγητής και συγγραφέας) ο οποίος  επισκέφτηκε την πόλη στα τέλη του 17ου αιώνα αναφέρει ότι στην περιοχή κατοικούσαν περισσότερες από 1.000 αρμενικές οικογένειες. Αλλά τη περιοχή τη χαρακτήρισε κατά το πλείστον ελληνική.

Στα Ψωμαθιά εγκαταστάθηκαν μετά την Άλωση, στο πλαίσιο της εποικιστικής πολιτικής που ακολούθησε ο Μεχμέτ ο Πορθητής, χριστιανοί τουρκόφωνοι από την Καππαδοκία και τη Λυκαονία (επαρχίες Καισάρειας και Ικονίου), γι αυτό και εκτός από Ψωμαθιά η περιοχή λεγόταν και Καραμανία.

 Όλοι αυτοί σε μεγάλο βαθμό συσπειρώθηκαν γύρω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Πολλοί ήταν Καραμανλήδες που μέχρι το 1582 το Οικουμενικό πατριαρχείο δε τους δεχόταν ως Έλληνες. Περιγράφει  ο Μανουήλ Γεδεών ως εξής τους ανθρώπους αυτούς: «κοινότης που αποτελεί μέρος της κοινότητας των Αρμενίων του Καραμάν.

Φωτογραφίες των τειχών και του Γιεντίκουλε από την Sofia Siatravani

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…