Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δωρεάν και open source Προγράμματα

Σήμερα παρουσιάζω μια λίστα με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα(open source) προγράμματα που έχω δοκιμάσει και δίνω επίσης συνδέσμους για πιο ολοκληρωμένες λίστες.

Email Προγράμματα
Το Mozilla Thunderbird για Windows και Linux. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα email, εύκολο στην εκμάθηση της χρήσης του. Θυμίζει Outlook. Μπορεί να ρυθμιστεί, ακολουθόντας τις οδηγίες Google, να δέχεται και να στέλνει email από το λογαριασμό σας GMail.

Το Thunderbird δέχεται πρόσθετα(επεκτάσεις). Μπορείτε να ανοίξετε πολλά εμαιλ σε καρτέλες(tabs). Εδώ τα χαρακτηριστικά του Mozilla Thunderbird Στα Ελληνικά.

Το Lightning είναι πρόσθετο ημερολόγιο για Thunderbird (βλ. Sunbird)

Το Sunbird Της Mozilla ειναι ημερολόγιο(calendar) ολοκληρωμένο.

Το Evolution το χρησιμοποιώ όταν είμαι στον υπολογιστή με linux. Μαθαίνω ότι μπορεί πειραματικά να εγκατασταθεί σε Windows αλλά θέλει διαδικασία που δεν δοκίμασα.

Το Evolution παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα Email,  βιβλίο διευθύνσεων και ημερολόγιο.

Μία  λίστα με δωρεάν email προγράμματα εδώ.

Instant Messaging Προγράμματα(τσατ)


Για χρόνια χρησιμοποιώ το Pidgin για Windows και Linux. Μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με τους λογαριασμούς σας σε msn, facebook, gmail, yahoo κλπ, επιτρέποντας σας να κάνετε chat και ειδοποιόντας σας για το chat ή για ή για νέα email. Έγραψα για τις ρυθμίσεις του Pidgin.Έχω δοκιμάσει το aMSN, ένα εναλλακτικύ του msn πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα. Επιτρέπει γραπτό Chat και web cam, στο Voice chat όταν το δοκίμαζα μπορούσα να στείλω και να δεχτώ voice clips. Δεν ξέρω τώρα αν το προχωρήσανε σε live. Πάντως δέχεται plugins, skins.

Μια λίστα με δωρεάν προγράμματα για chat(instant messaging) εδώ

Media Players / Media Centers / Podcast CatchersΕδώ έχουμε μια λίστα με δωρεάν και ανοιχτού κώδικα προγράμματα, Media Players / Media Centers / Podcast Catchers/ Internet television
/ Ραδιο το ένα καλύτερο από το άλλο. Έχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά μάλλον καλό είναι να τα έχει όλα κάποιος.

VLC, SMPlayer και MPC είναι players "παντοπαίχτες".  Περιέχουν τα ίδια τα απαραίτητα codec. Ο πρώτος και ο δεύτερος υπάρχουν και σε Windows και σε linux. Ο MPC περιέχεται επίσης και στο πακέτο codec CCCP. Ο SMPlayer μπορεί να κατεβάσει και υπότιτλους Έχω γράψει για τους 4 καλύτερους δωρεάν media players εδώ.

vlc


Ο XBMC είναι ας πούμε η ανοιχτού κώδικα μάνα του Boxee Media Center Program. Όταν τα ξεκινάτε αυτά, βρίσκεστε σε άλλο περιβάλλον. Καταλαμβάνουν όλη την οθόνη. Μπορούν να συνδεθούν και με την τηλεόραση. Υπάρχουν διάφορα κανάλια, podcasts, Youtube κλπ για να δείτε.

Μια σύγκριση των player που κυκλοφορούν, ασχέτως αν είναι Free, Open Source κλπ εδώ.

RSS Readers


Για το τι είναι RSS feeds γράψαμε εδώ.

Προτιμώ το πρόγραμμα RSSOwl παρά το Google Reader, έχω χρησιμοποιήσει και Lifearea. Το RSSOwl θέλει java και δουλεύει και σε Windows και σε linux. Μπορεί να συγχρονιστεί με το online Google Reader για όσους τους ενδιαφέρει. Για να δείτε ένα άρθρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Browser αυτού ή τον δικό σας(ρυθμίσεις).

Το Lifearea είναι για linux.

OFFICE


Open Office "αντίστοιχο του MS Office"
Abiword "σαν  το MS Word"Περιηγητές


Μερικοί νομίζουν ότι ίντερνετ σημαίνει μόνο Internet Explorer. Για δείτε έτσι για λίγο πόσοι browsers υπάρχουν; Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι πρώτον πρέπει να έχουμε την τελευταία έκδοση πάντα στον Browser που χρησιμοποιούμε και να μην έχουμε μόνο ένα περιηγητή. Εγώ για παράδειγμα λεχω IE8, Firefox 8(free και open source), Chrome 16, OPera 11+, Chromium, Canary κλπ

2 παραδείγματα open source browsers(τον Firefox Τον ξέρουμε)

Ο Chromium είναι σαν τον Chrome χωρίς τη Google και 100% ανοιχτού κώδικα. Κάνει τα ίδια πράγματα, σχεδόν, είναι συμβατός αν κάνετε συγχρονισμό με google chrome, παίρνει τα ίδια πρόσθετα. Δεν έχει ενσωματωμένο flash player, google updater, tracker etcΓια τον K-Meleon Browser τον ελαφρύ, είχα γράψει.

Άλλα προγράμματα Open Source


GIMP δωρεάν πασίγνωστο πρόγραμμα "αντίστοιχο με photoshop"
Παιδικό πρόγραμμα ζωγραφικής Tuxpaint
Tux Typing για εκμάθηση πληκτρολόγησης

Παιχνίδια
Για τα εκπληκτικά


Λίστα ανοιχτού κώδικα δωρεάν παιχνιδιών σύμφωνα με τη Wikipedia

Free Wiki Software

μεγάλη λίστα free_and_open_source_software κατά wikipedia
και τέλος 3 ακόμη open source λίστες


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…