Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το επιβλητικό μοναστήρι Αλαχάν και η επίσκεψη του Πατριάρχη

Το μοναστηριακό συγκρότημα του Αλαχάν, ιδρυμένο από τον Τάραση τον πρεσβύτερο τον 5ο αιώνα, βρίσκεται στα βουνά του Ταύρου Ισαυρίας, στη νότια Μικρά Ασία κοντά στο Mut Μερσίνης μεταξύ Karaman και Σελεύκειας σε υψόμετρο 1250 μ. Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι είναι σχεδόν πάντα ανοιχτός και η διαδρομή 10 λεπτά περίπου αν και ανηφορική.

Το αρχικό μοναστήρι συμπεραίνεται ότι κτίστηκε στην εποχή του Αγίου Παύλου κατά τη διάδοση του Χριστιανισμού το 41 ΜΧ. Αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού κτίστηκε το μοναστηριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει την Ανατολική Εκκλησία(καλοδιατηρημένη σχετικά), την Δυτική Εκκλησία, το βαπτιστήριο, διάδρομο με κολώνες που διασχίζει το συγκρότημα, τα «απαντητήρια»(μάλλον ξενώνας, που προοριζόταν αποκλειστικά για τους επισκέπτες της μονής), τα κελιά των μοναχών, σπηλιές, μνήματα κλπ.

Από τις 12 επιγραφές που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών μεταξύ των ετών 1955-1972 παίρνουμε τις ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το μοναστήρι και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτό.

Το συγκρότημα μπορεί να χρηματοδοτηθηκε από τον αυτοκράτορα Ζήνωνα (474-491), ο οποίος ήταν από την περιοχή. Τα κτίρια που εκτείνεται κατά μήκος της πλευράς του βουνού και καλύπτει μια έκταση 30x200 μέτρα.

Την εποχή που πιθανότατα ιδρύθηκε το μοναστήρι, ζούσαν στην Καππαδοκία οι πατέρες της εκκλησίας, Μέγας Βασιλείος και Γρηγορίος ο Ναζιανζηνός (Θεολόγος), δεν αποκλείεται μάλιστα να συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Βίντεο μοναστηριού Alahan,καλό, αν και με εντελώς ακατάλληλη μουσική :) :

Από τις 25/02/2000 το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας έχει καταθέσει αίτημα για συμπερίληψη του μοναστηριού Αλάχαν ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην UNESCO.

Την εποχή της εξάπλωσης των Αράβων, τον 7ο αιώνα, πιστεύεται ότι "έχασε την παλιά αίγλη" του αν και λειτουργούσε το 17ο αιώνα.

Χάρτης περιοχής:View Larger Map


Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Μοναστήρι Αλάχαν στις 28/5/2012


Ο κ. Βαρθολομαίος, προσευχήθηκε στην Μονή Αλάχαν όπου συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριού της Μουτ όπου και ενημερώθηκε από τη υπεύθυνο της εταιρίας που ανέλαβε το έργο.

Στο Μουτ έφθασε από το Καραμάν μετά το ταξείδι στην Καππαδοκία.

"Είναι Ικανοποιητικό γεγονός η διατήρηση αυτού του τόπου. Εδώ βρίσκουμε τις ρίζες μας. Αν το μέρος προβληθεί θα μπει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς" δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αττικό ζωολογικό πάρκο, χάρτης - πρόσβαση, πληροφορίες και βίντεος

Το Αττικό πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά πάρκα για παιδιά και ενήλικες στην Ευρώπη. Θα το βρείτε στη Θέση Υαλού στα Σπάτα, Λεωφορειακή Γραμμή 319 ( Από το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας). Χάρτη για το πως θα πάτε οδικώς με αυτοκίνητο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Κάποτε στην Αθήνα οι μοναδικοί ζωολογικοί κήποι ήταν ο Εθνικός (Βασιλικός) Κήπος με ελάχιστα είδη και τό άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας πού είχε δύο ψωραλέα λιοντάρια, καμήλες, ένα ζευγάρι λύκων και ένα αλεπούδων τα ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί δεν τα φρόντιζε κανείς.


Το Μάιο του 2000 στα Σπάτα άρχισε να λειτουργεί το Αττικό ζωολογικό Πάρκο. Ένας μοντέρνος ζωολογικός κήπος 190 στρεμμάτων που ίδρυσε ο Zαν-Ζάκ Λεσουέρ.


Update 7/2013
Sunset Wednesdays


Μπορείτε να πάτε στις 18.30, όταν πέφτει ο ήλιος, από τις 24/7, καλοκαιρινή προσφορά μειωμένου εισιτηρίου τις Τετάρτες στο Αττικό Πάρκο: 11 ευρώ για όλους! Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τους νεοαφιχθέντες και παιχνιδιάρηδες Μυρμηγκοφάγους, θαυμάστε τον Ακίντα -το …

Όταν πάγωσε ο Βόσπορος

Στις 24 Φεβρουαρίου 1954 οι άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησαν με μια έκπληξη. Κοιτάζοντας στο Βόσπορο είδαν ότι ήταν "σκεπασμένο" με κομμάτια πάγου και μίνι παγόβουνα:Μάλιστα, υπήρξαν σημεία(όπως μεταξύ Rumeli Kavagi-Poyrazkoy--ένα από τα πιο στενά σημεία
του Βοσπόρου) όπου άνθρωποι "πέρασαν περπατώντας απέναντι".

Τι είχε συμβεί; Ο Δούναβης μετέφερε μεγάλα κομμάτια πάγου στην Μαύρη Θάλασσα. Μέρος αυτών πέρασε τα στενά του Βοσπόρου. Οι ακτές σε Büyükdere, Çengelköy και Kanlıca γέμισαν πάγο. Αυτή η κατάσταση μέσες άκρες συνεχίστηκε έως το Μάρτιο.

Η θερμοκρασία είχε πέσει στους -6 βαθμούς. Η θαλάσσια συγκοινωνία σταμάτησε. Κι ένα Σοβιετικό πλοίο που βυθίστηκε.

Δε λέω, παλιότερα ήταν πιο δυνατοί οι χειμώνες στην Πόλη. Αλλά το να περάσω περπατώντας το Βόσπορο ξεπερνά κάθε φαντασία...

Ορισμένοι θα έχουν ακούσει από παππούδες γιαγιάδες για τον χειμώνα του 1929 στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα αρχές Μαρτίου πάλι θεάθηκαν κομμάτια πάγου, πάγωσε ο Κεράτιος, και στα…

Το Νιχώρι στο Βόσπορο (Yenikoy), Κωνσταντινούπολη.

Θα ξεκινήσω με το ποίημα του Καβάφη.

 "Το Νιχώρι" - Καβάφης
Ξένε, σαν δης ένα χωριό όπου γελάει η φύσις,
κ’ εις κάθε πλάτανο κοντά που κρύπτεται
 μια κόρη ωραία σαν το τριαντάφυλλο
— εκεί να σταματήσης· έφθασες, ξένε, στο Νιχώρι.

Κι όταν το βράδυ έλθη, αν βγης έξω να περπατήσης και βρης εμπρός σου καρυδιές,
στον δρόμο μη προχώρει του ταξιδιού σου πια.
Aλλού ποιον τόπο θα ζητήσης καλύτερον απ’ το Νιχώρι.

Τέτοια δροσιά δεν έχουνε αλλού στον κόσμο οι βρύσεις,
των λόφων του την αρχοντιά αλλού δεν έχουν όρη·
και με της γης την μυρωδιά μονάχα θα μεθύσης,
ολίγο αν μείνης στο Νιχώρι.

Την πρασινάδα που θα δης εκεί να μην ελπίσης που σ’ άλλο μέρος θα την βρης.
Aπ’ το βουνό θεώρει τους κάμπους κάτω και ειπέ πώς να μην αγαπήσης
αυτό μας το μικρό Νιχώρι.

Πως αγαπώ υπερβολές, ω ξένε, μη νομίσης.
Υπάρχουν τόποι εύφοροι πολλοί και καρποφόροι.
Πλην έχουν κάτι χωριστό, και συ θα ομολογήσης,
καρποί και άνθη στο Νιχώρι.

Εάν στης Κουμαριώτισσας της Παναγίας θελήσ…